Verpakkingsafval terugbrengen naar de winkel, mag dat?

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) riep in de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws op om verzamelverpakkingen (bijvoorbeeld het plastic folie rond flessen of conserven) terug te brengen naar de winkel.

In de supermarkten wordt het afval beter verwerkt, redeneert de minister, terwijl het in veel huizen bij het restafval moet. Want het probleem bestaat er volgens de minister in dat de verpakkingen vaak in de zogenaamde blauwe pmd-zak terechtkomen, waar ze niet thuishoren. "De folie moet in de restafvalzak of naar het containerpark", aldus Schauvliege.

Terugnameplicht

Volgens het kabinet van de minister mogen klanten de 'verzamelverpakkingen' achterlaten in de winkel óf ze later terugbrengen naar de supermarkt. "De grote winkels hebben al jaren een terugnameplicht, maar die is bij weinig mensen bekend. Je kan er nochtans de kosten mee drukken, want die verpakkingen hoef je dan niet meer in de restafvalzak te stoppen", luidt het.
Volgens sectorfederatie Comeos is in de interregionale verpakkingscommissie echter afgesproken om dat terugbrengen niet in de praktijk te brengen.

 

Feit: Dit artikel is correct
over deze onderwerpen: 
Afvalbeleid, Leefmilieu

Bart wou weten hoe de vork in de steel zat en ondervroeg de minister in de commissie leefmilieu. "De minister bevestigde me wat er in de media verscheen: je mag als consument de verpakking achter laten of terugbrengen naar de winkel waar je het aankocht. De winkelier is verplicht om die verpakking in ontvangst nemen", verduidelijkt Bart.

"De enige beperking is dat je als consument geen verpakking mag binnenbrengen die helemaal niet in de winkel wordt verkocht. Wanneer bijvoorbeeld een bepaald merk van frisdrank niet wordt verkocht in de winkel, kan de consument niet de verzamelverpakking naar die winkel brengen waar dat merk niet wordt verkocht. Dat kan dus door de winkelier worden geweigerd. Dit is geen nieuwe regelgeving, het decreet is al 10 jaar van kracht en wil de producenten stimuleren om minder afval te produceren. Een goede zaak".