64 Vlaams-Brabantse gemeenten engageren zich voor het klimaat

Door Bart Nevens op 18 oktober 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Lokale overheid, Natuur

64 Vlaams-Brabantse gemeenten tekenden vandaag een nieuw Klimaatengagement. "Hiermee spreken ze, samen met de provincie Vlaams-Brabant, Haviland en Interleuven, hun ambitie voor het klimaat uit", zegt gedeputeerde voor leefmilieu en klimaat Bart Nevens.

De afwisselende periodes van hitte, droogte en overstromingen vertellen ons duidelijk dat het klimaat verandert. De laatste vier jaar waren de warmste ooit. 

"Daarom is het nodig dat we, samen met de Vlaams-Brabantse gemeenten, werk maken van een sterk en doorgedreven klimaatbeleid en samen een krachtig signaal geven aan onze inwoners", zegt Bart Nevens. "Ik ben dan ook zeer tevreden dat niet minder dan 64 van de 65 Vlaams-Brabantse gemeenten de handschoen opnemen en de uitdaging willen aangaan en samen met ons het Klimaatengagement ondertekenen."

Zelf het goede voorbeeld geven

Concreet engageren de gemeenten zich om minder CO2 uit te stoten, door energie te besparen, het gebruik van fossiele brandstoffen af te bouwen, in te zetten op hernieuwbare energie en te kiezen voor efficiënte, schone technieken.
Daarnaast willen ze ook de effecten van de klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast, milderen.

"Hiervoor gaan de gemeenten alle relevante actoren betrekken bij de opmaak en de uitvoering van hun lokaal klimaatbeleid en zelf het goede voorbeeld geven. Iedereen moet zijn steentje bijdragen, dus zeker ook de wij als lokale besturen. Dit engagement vormt het startpunt naar doelgerichte inspanningen voor ons klimaat", besluit Bart Nevens.

Het klimaatengagement vind je hier.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is