Aantal bouwberoepen stijgt overal

Door Bart Nevens op 20 april 2017, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Ruimtelijke ordening, Omgevingsvergunning
Bouwplan

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) stuurt haar administratie bij nadat die verschillende en op de koop toe tegenstrijdige cijfers over bouwvergunningen en -beroepen de wereld in stuurde. In het Vlaams Parlement bezorgde ze de correcte cijfers. “Een positief signaal”, zegt Vlaams Parlementslid Bart Nevens, die de kat de bel aanbond. De cijfers zelf zijn helaas minder positief: “De stijging van het aantal beroepen is ronduit verontrustend te noemen. De provincies organiseren het wantrouwen bij de burger ten aanzien van de lokale besturen.”

”Er is een duidelijke trend waarneembaar: in alle provincies was er in 2016 een grote stijging in het aantal beroepsdossiers”, stelt Nevens vast. “Zo werd er meer dan 1755 keer beroep ingesteld tegen een weigering van een bouwvergunning. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover 2015.”

Provinciebesturen hollen lokale autonomie uit

Vlaanderen geeft terecht het vertrouwen aan de gemeentebesturen, want zij zijn het best geplaatst om te oordelen over lokale dossiers van ruimtelijke ordening. “Maar deze stijging gaat daartegenin. De provincies willen tegen alle tendensen en interne staatshervormingen in hun bevoegdheden maximaal uitoefenen. Ze roepen bijvoorbeeld via mediacampagnes op om in beroep te gaan tegen beslissingen van de schepencolleges. Zij organiseren zo het wantrouwen tegen de lokale besturen. Het is net alsof men binnen de provincies de autonomie van gemeentebesturen niet kan of wil honoreren”, besluit Nevens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is