Afscheidsspeech Vlaams Parlement: meer Vlaanderen nodig!

Door Bart Nevens op 30 november 2018

Bart nam deze week afscheid van zijn collega's in het Vlaams Parlement. Zijn afscheidsspeech, waarin in hij pleit voor meer Vlaanderen, kan u hieronder lezen.

 

Geachte voorzitter,

Dames en heren ministers,

Beste collega’s,

Zoals de voorzitter daarnet reeds heeft aangegeven vertrek ik inderdaad richting de provinciale deputatie van de provincie Vlaams-Brabant. De bevoegdheden die ik er zal opnemen zullen logischerwijze in lijn liggen van mijn werkzaamheden hier als lid van de commissie leefmilieu.

Het was voor mij, gelet op mijn achtergrond als arbeider misschien nog meer dan voor jullie, een speciale en unieke eer om ons volk te mogen vertegenwoordigen in dit halfrond. Het waren vier boeiende jaren waarin ik veel interessante discussies had met collega’s vanuit zowel meerderheid als oppositie en uiteraard ook veel interessante discussies had met het middenveld. Of ik een steentje heb kunnen verleggen in de grote brede rivier, laat ik aan anderen over.

 

Collega’s de voorbije vier jaren hebben me duidelijk gemaakt dat we het Vlaams adagium “wat we zelf doen, doen we beter” niet als vanzelfsprekend mogen gaan beschouwen. Want waar Vlaanderen voor bevoegd is kán het ook effectief uitblinken en internationaal hoge toppen scheren. Maar willen we verder gaan en beter doen, dan hebben we nood aan meer Vlaanderen. Niet aan minder.

Als we kijken naar ons afvalbeleid, om toevallig één van de onderwerpen te noemen waar ik me de voorbije jaren op het toegespitst bij naam te noemen, dan zien we dat we vaak heel goed bezig zijn als het gaat om de verwerking ervan, maar zolang we niet effectief kunnen controleren wát er door de kraan naar buiten komt blijft het dweilen met de kraan open. Willen we evolueren naar die kringloopeconomie in 2050, dan hebben we er alle baat bij dat we van de rommelige verdeling van bevoegdheden over kunnen gaan tot volwaardige, homogene Vlaamse bevoegdheidspakketten. Doen we dat niet dan blijven we aan symptoombestrijding doen.

 

Meer Vlaanderen is het antwoord op de uitdagingen die ons wachten. En dan heb ik het niet alleen over afval, maar uiteraard over het ruime en brede aspect van milieu en natuur, van zorg en welzijn, van werk en economie, en niet te vergeten - van mobiliteit. Enkel een sterkere Vlaamse staat biedt de antwoorden op die vraagstukken.

Collega’s, het was een eer om hier samen met u te mogen werken aan de toekomst van ons Vlaanderen. Bedankt en tot weldra,

Bart Nevens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is