‘Eerst OKAN, nu IK KAN.’

Door Bart Nevens op 13 september 2019
OKAN Bart Nevens gedeputeerde Vlaams Karakter N-VA

De provincie Vlaams-Brabant en het OKAN-team van het Sint-Jozefsinstituut uit Betekom ontwikkelden samen met het Vlaams-Brabantse netwerk van OKAN-scholen een nieuwe gids om anderstalige leerlingen te ondersteunen tijdens en na hun onthaaljaar. "Hiermee helpen we de kinderen hun kennis van het Nederlands bij te spijkeren, zodat ze optimaal alle kansen kunnen benutten", zegt gedeputeerde voor Vlaams Karakter Bart Nevens.

Met de start van het nieuwe schooljaar kunnen leerlingen uit OKAN (Onthaalonderwijs voor anderstalige kinderen)-scholen aan de slag met een nieuwe, handige gids, ‘Eerst OKAN, nu IK KAN’. De provincie Vlaams-Brabant en het OKAN-team van het Sint-Jozefsintituut uit Betekom werkten dit hulpmiddel uit om anderstalige leerlingen te ondersteunen tijdens hun onthaaljaar in een OKAN-klas. De gids is ook nog achteraf, in de vervolgschool, bruikbaar voor leerlingen en leerkrachten.

‘Eerst OKAN. Nu IK KAN! Een gids vol hulpmiddelen voor de (ex-)OKAN-leerling’ biedt overzichtelijke stappenplannen, fiches, schrijf- en spreekkaders, websites en een beknopt grammaticaoverzicht.

"Een goede kennis van het Nederlands staat voor nieuwkomers gelijk aan een stevige basis voor hun toekomst in onze regio", zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor Vlaams karakter. "Ze worden immers ondergedompeld in de Nederlandse taal en de Vlaamse cultuur. Niet alleen het onthaaljaar, maar zeker ook de jaren na de onthaalklas zijn uitdagende jaren voor hen. We zorgen er dan ook voor dat alle OKAN-scholen binnen de provincie dit schooljaar met de gidsen aan de slag kunnen. Door de ondersteuning van dit waardevolle initiatief hopen we het leerproces van onze anderstalige leerlingen te versterken."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is