Garandeer installateurs hernieuwbare energie een up-to-date certificaat

Door Andries Gryffroy, Bart Nevens op 1 februari 2018, over deze onderwerpen: Energiebeleid
Zonneboiler

Het RESCert-certificaat, dat sinds 1 juli 2017 verplicht is voor installateurs van onder meer warmtepompen en zonneboilers, moet voorlopig opgeschort worden. Er zijn immers nog te veel knelpunten. Dat vinden Vlaams Parlementsleden Andries Gryffroy en Bart Nevens. “Niet alleen levert de huidige regeling verouderde certificaten af, ze is ook nadelig voor jonge installateurs”, menen de bezorgde volksvertegenwoordigers.

Verouderd certificaat

Wil je een subsidie krijgen voor jouw warmtepomp of zonneboiler, dan moet je dat doen via een erkende vakman, die een RESCert-certificaat bezit. Om dit te bemachtigen, moeten installateurs van hernieuwbare energie een opleiding volgen. Daar is de N-VA ook een voorstander van. “Helaas moeten de installateurs na hun opleiding veel te lang op hun certificaat wachten”, zegt Andries Gryffroy. “Bovendien dateert het lesmateriaal al van 2013. Hopeloos verouderd dus.”

Jonge installateurs benadeeld

Bart Nevens ziet nog een bijkomend nadeel: “Jonge installateurs moeten na hun verplichte opleiding 36 maanden werken als aspirant-certificaathouder. Wij vinden dat wie zijn opleiding voltooid heeft, meteen zelfstandig aan de slag moet kunnen.” Andries Gryffroy en Bart Nevens vragen daarom de opschorting van de RESCert-verplichting tot de euvels zijn weggewerkt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is