Holle weg met succes opnieuw leefbaar gemaakt voor onze bijen

Door Bart Nevens op 16 mei 2019, over deze onderwerpen: Natuur

In Bekkevoort hebben de provincie Vlaams-Brabant, de gemeente Bekkevoort en het Regionaal Landschap Noord-Hageland in goede samenwerking een holle weg opnieuw leefbaar gemaakt voor onze bijen. Maar liefst 55 bijensoorten, waaronder de vierbandgroefbij die sinds 1953 niet meer werd waargenomen in België, vinden hier nu hun thuis!

“Als gedeputeerde voor leefmilieu hecht ik veel belang aan biodiversiteit en zeker onze bijen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. “Ze zijn onmisbaar bij het bestuiven van bloemen. Dit is uiteraard belangrijk voor de biodiversiteit maar ook voor de vele fruitboeren in onze streek. Het zijn niet alleen de honingbijen die instaan voor de bestuiving van hun bloesems. Ook allerhande wilde bijen en hommels dragen daar hun steentje toe bij. Bijen zijn dus een belangrijke schakel in onze economie”. 

Holle wegen bij-vriendelijk maken

De voorbije jaren heeft de gemeente Bekkevoort meer open plekken gecreëerd in de holle wegen, om de bijen alle kansen op overleven te geven. Het extra zonlicht dat hierdoor de bodem raakt, is ideaal voor bijen die in de grond nestelen, maar ook voor heel wat bloemen en kruiden. Bijen zijn immers koudbloedig en hebben dus het warme zonlicht nodig. De komende jaren zullen de bomen en struiken terug kunnen uitschieten. "In de hele gemeente registreerden de medewerkers van Natuurpunt Studie in totaal 101 soorten bijen in Bekkevoort. Dit toont aan dat ons doelgerichte provinciale beleid werkt: soorten die onder druk staan krijgen hiermee opnieuw voet aan de grond. Een goede zaak voor de natuur!", zegt Bart tevreden.
 

Benieuwd hoe jij thuis je steentje kan bijdragen? Neem dan zeker eens een kijkje op onze provinciale website!

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is