Leuvense DNS Belgium is Klimaatambassadeur 2018

Door Bart Nevens op 15 januari 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Voka maakte miK, een initiatief van de provincie Vlaams-Brabant en Voka Vlaams-Brabant, de nieuwe Klimaatambassadeur 2018 bekend. DNS Belgium ging met de titel lopen en ontving de prijs uit handen van Bart, bevoegd gedeputeerde voor leefmilieu en duurzaamheid.

Jaarlijks wordt binnen de provincie Vlaams-Brabant een wedstrijd georganiseerd voor bedrijven die stappen zetten richting klimaatneutraliteit. Dit jaar waren er drie finalisten: AdSomeNoise uit Leuven, Alpak uit Aarschot en DNS Belgium uit Leuven. Na een online stemcampagne werd DNS Belgium overtuigend verkozen tot ‘miK Klimaatambassadeur 2018’. "Het belang van zo'n prijs kan je niet onderschatten", zegt Bart. "Op die manier stimuleren we bedrijven om innovatief te denken en te werken. Bovendien straalt dit ook af op bedrijven die er vandaag nog niet zo fel mee bezig zijn. Als provinciaal gedeputeerde voor Leefmilieu en Klimaat is het een eer om deze prijs uit te reiken."

DNS Belgium

DNS Belgium is de beheerder van alle .be, .vlaanderen en .brussels-domeinnamen. De missie van het Leuvense bedrijf is om het internet toegankelijker te maken en het gebruik ervan aan te moedigen, en dat op een duurzame manier. Om dat te realiseren hebben ze een duurzaamheidsbeleid dat steunt op 4 pijlers: een inspirerende werkplek, leider in veiligheid, digitaal bewustzijn en een duurzame keten.

DNS Belgium’s werd recent klimaatneutraal dankzij hun klimaatprogramma met onder andere leasefietsen, cursussen ecodriving en meer teleconferencing. Maar één van de grootste CO2-besparingsacties werd gerealiseerd door innovatie. Zo migreerde DNS Belgium het registratie- en beheerplatform van alle Belgische domeinnamen naar een klimaatneutrale cloudoplossing. Daardoor werden lokale datacenters overbodig, wat een langdurige CO2-reductie tot gevolg heeft. Het project inspireerde veel internationale collega’s en bezorgde DNS Belgium een internationale voortrekkersrol. Vanuit deze rol willen ze hun 400 partners zoveel mogelijk inspireren om ook in te zetten op duurzaam ondernemen en net zoals hun klimaatneutraal of zelfs klimaatpositief te worden.

‘Klimaatbedrijven’ werken inspirerend

Bart benadrukt het belang dat onze bedrijven spelen in het klimaatverhaal: “Dit is een verhaal van ons allemaal: zowel overheden, bedrijven en inwoners moeten mee aan de kar trekken. Als provincie voeren we een transversaal duurzaamheidsbeleid doorheen al onze bevoegdheden. Onze bedrijven en hun dagelijkse drive naar innovatie zijn dan ook vooraanstaande partners in het behalen van onze doelstellingen. Bedrijven zoals DNS Belgium geven niet alleen het goede voorbeeld, maar werken ook inspirerend voor andere bedrijven én voor onze inwoners.”

Vijfde Klimaatambassadeur

De provincie Vlaams-Brabant en Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant verenigen hun krachten in miK, het milieu-infopunt voor de kmo. Sinds 2014 verkiest miK elk jaar één bedrijf tot Klimaatambassadeur. De vorige winnaars zijn NNOF (2014), Ecoworks (2015), Kasteelhoeve Wange (2016) en ACE Packaging (2017).

miK

Naast de verkiezing van de Klimaatambassadeur, ondersteunt en begeleidt miK bedrijven bij het zetten van stappen richting duurzaamheid, klimaatneutraal ondernemen en energiebesparing. Met miK willen de provincie Vlaams-Brabant en Voka - Kamer van Koophandel Vlaams-Brabant ondernemers motiveren om duurzaamheid écht binnen te brengen in het DNA van de onderneming en om van hun bedrijf een ‘klimaatbedrijf’ te maken.

Rechten Foto's: © Studio Dann

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is