N-VA pleit voor hogere boetes op zwerfvuil en sluikstorten

Door Bart Nevens op 14 april 2017, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu, Natuur
Bart Nevens N-VA

Wie betrapt wordt op dumpen van zwerfvuil krijgt een veel te milde straf. “De boetes moeten veel hoger. Vervuilers moeten veel harder aangepakt worden”, zegt Vlaams Parlementslid en N-VA-afvalspecialist Bart Nevens.

Uit de meest recente cijfers blijkt dat de jaarlijkse kostprijs van zwerfvuil in Vlaanderen meer dan 100 miljoen euro bedraagt. Een groot probleem dus. “De daders van zwerfvuil en sluikstorten zijn vaak moeilijk op te sporen. En helaas blijkt dat die daders ook weten dat de pakkans niet al te hoog ligt”, zegt Bart Nevens.

De geldboetes die tegenover zwerfvuil en sluikstorten staan zijn volgens de N-VA’er veel te laag. De Afdeling Milieuhandhaving, Milieuschade en Crisisbeheer (AMMC) van de Vlaamse overheid legt voor één stuk zwerfvuil, een blikje bijvoorbeeld, of een volle afvalzak een geldboete op van 180 euro. Voor tien vuilniszakken krijg je een geldboete van 500 euro.

1 blikje = 100 jaar

“Het kan meer dan 100 jaar duren voor een blikje volledig vergaat in de natuur. Bovendien is er blijvende schade voor de natuur en de dieren, die mogelijk een stukje afval naar binnen krijgen. Jaarlijks sterven talloze dieren, waaronder vee, door zwerfvuil. Dan vind ik dat je er met 180 euro voor een volledige zak er heel goedkoop van af komt”, zegt Nevens.

Volgens Nevens moeten de geldboetes die Vlaamse Overheid uitschrijft dan ook verhoogd worden. “Deze Vlaamse Regering zet zich samen met de gemeenten en de bedrijfswereld hard in tegen zwerfvuil. Één van de pijlers van ons zwerfvuilbeleid is handhaving, het is hoog tijd dat we alle facetten van die pijler steviger gaan uitbouwen. Dat gebeurt al met onder meer camerabewaking en dergelijke. Maar laat ons dan ook de geldboetes optrekken.”

Vandaag bestaat er een plafond van 2000 euro voor sluikstorten en zwerfvuil. Voor Nevens hoeft dat maximumbedrag echter niet per definitie stijgen. “Wat belangrijk is, is dat ook wie zich bezoldigd aan ‘klein’ sluikstorten, zwerfvuil dus, harder in zijn of haar portefeuille geraakt wordt. De geldboetes mogen wat mij betreft zeker verdubbelen. Wie nu nog sluikstort is van slechte wil. En die slechte wil moet een pak harder aangepakt worden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is