Op werkbezoek voor de paarse zak

Door Bart Nevens op 20 december 2016, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu
Bart op bezoek voor paarse zak - plastic afval N-VA Milieu

Wordt de blauwe PMD-zak uitgebreid of krijgen we er een roze afvalzak voor plastics bij? En indien er een uitbreiding komt, over welke fracties gaat het dan? Het antwoord op die laatse vraag is niet zo eenvoudig en daarom ging Bart met veel plezier in op de uitnodiging van Fost Plus om bij afvalverwerker Vanheede in Roeselare de tussentijdse resultaten van proefprojecten te gaan bespreken.

Een tijd geleden kondigde Vlaams minister Joke Schauvliege aan dat er in Vlaanderen nog een extra, roze afvalzak zou bijkomen. Volgens Bart is een nieuwe zak niet de oplossing, maar wel een uitbreiding van onze huidige blauwe PMD-zak. Die uitbreiding betekent eigennlijk het samenvoegen van de huidige blauwe PMD-zak en de roze zak die in sommige gemeenten reeds haar ingang vond. Vandaar dat deze nieuwe zak dan ook door Bart de 'paarse zak' gedoopt werd.

Paarse zak biedt toekomst voor Vlaanderen

Die paarse zak leidt tot minder rompslomp en bovendien is het duidelijker wat er in de zak mag. En Bart staat niet alleen in zijn analyse. Uit een poll die VTM Nieuws organiseerde blijkt dat maar liefst 86% van de stemmers achter het voorstel van Bart staan!

Maar er zijn natuurlijk verschillende scenario's, die momenteel in proefprojecten onderzocht worden. Omdat inzamelen slechts één aspect van het verhaal is en recyclage en verwerking minstens even belangrijk zijn, ging Bart op bezoek bij afvalverwerker Vanheede in Roeselare om er samen met Fost Plus de resultaten van de verschillende proefprojecten te bespreken.
"Het was een interessant bezoek, waar ik gesterkt werd in mijn overtuiging om voor de paarse zak te blijven gaan. Bovendien moeten we de Vlaamse know-how valoriseren. Onze Vlaamse bedrijven hebben de kennis en de kunde om meer en beter te recycleren, laat ons die dan ook aanwenden om de circulaire economie een stap dichter bij te brengen!", klinkt Bart vastberaden.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is