Pesticidevrij groenbeleid vergt een ommekeer

Door Bart Nevens op 19 december 2016, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Natuur
Bart Nevens pesticiden N-VA

In slechts 1 op 3 Vlaamse gemeenten wordt het pesticideverbod strikt toegepast. “Er is nood aan sensibilisatie zodat gemeenten hun groenbeleid anders gaan benaderen”, zegt Bart.

Het pesticideverbod geldt reeds van 1 januari 2015, maar amper 90 Vlaamse gemeenten hebben de gifspuit ook effectief opgeborgen. “In specifieke omstandigheden en onder bepaalde voorwaarden konden gemeenten destijds een afwijking aanvragen, wat heel wat gemeenten ook deden. Maar sommige gemeenten leren duidelijk sneller dan andere”, zegt Bart. “Jammer, want gemeenten kregen nochtans tien (!) jaar om zich op het verbod voor te bereiden.

60% procent van de Vlaamse gemeenten gebruikt dus nog pesticiden. Uit antwoorden op parlementaire vragen van Bart blijkt dat ongeveer de helft daarvan kleine hoeveelheden pesticiden gebruikt, terwijl de andere helft nog steeds grotere hoeveelheden pesticiden blijven rondspuiten. “Ze doen hiermee niets illegaal, want ze kregen allemaal afwijking toegewezen. Maar het is belangrijk dat we ook deze gemeenten aansporen op een nulgebruik van pesticiden”, zegt Bart.

“De gemeenten die nog pesticiden gebruiken zijn op de goede weg, want er wordt al heel wat minder gebruikt dan vroeger. Maar het kan nog veel beter. De Vlaamse overheid moet bij monde van de Vlaams Milieumaatschappij daarom nog meer inzetten op sensibilisatie en het verspreiden van know-how rond best practices. Een pesticidevrij groenbeleid vergt een ommekeer, maar het feit dat 90 Vlaamse gemeenten reeds volledig pesticidevrij werken, toont aan dat het wel degelijk kan.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is