Provincie maakt einde aan wateroverlast in Scherpenheuvel

Door Bart Nevens op 27 februari 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Openbare werken, Water
Houthakseldam Scherpenheuvel - gedeputeerde Bart Nevens

De provincie Vlaams-Brabant voerde samen met de stad Scherpenheuvel erosiebestrijdingswerken uit aan het knelpunt ter hoogte van Groenhoef. "Bij hevige regenval kampten woningen en tuinen in de Oude Tiensebaan en Groenhoef regelmatig met water- en modderoverlast. Dankzij deze ingrepen behoort dat tot het verleden", zegt gedeputeerde voor Waterlopen Bart Nevens.

De problemen zijn te wijten aan afstromend water en modder van hoger gelegen, hellende akkerpercelen. Om de overlast aan Groenhoef te beperken, werden er twee houthakseldammen aangelegd: een dam van 91 meter en een van  89 meter. Aansluitend werd een geleidende aarden dam aangebracht.

“We investeren als provincie 17.852,41 euro in deze werken om de water- en modderlast aan de Groenhoef in Scherpenheuvel-Zichem te bestrijden. Dat is goed voor 90% van het totaalbedrag, de rest wordt door de gemeente gefinancierd”, legt Bart uit. “Door de houthakseldammen en de geleidende dam, wordt het afstromend water vertraagd en bezinkt het sediment voor de houthakseldammen. Zo vermijden we niet alleen wateroverlast, maar zorgen we er bovendien voor dat het water in de bodem kan insijpelen. In het voorjaar komen er ook nog brede grasstroken, die een bijkomende buffer vormen voor het water- en de modderstromen."

Provinciale expertise
“Onze provinciale erosiecoördinatoren staan de lokale besturen bij in het aanpakken van water- en modderoverlast, maar uiteraard is er voor water een totaalaanpak vereist. Ook de landbouwer moet hiermee rekening houden bij het bewerken van zijn of haar percelen”, legt Bart uit.

Het is voor de stad Scherpenheuvel-Zichem niet het eerste erosiebestrijdingsproject. Eerder werd er al een houthakseldam geplaatst langs de Reynersveldweg en een strobalendam langs de Kwalijkstraat.

Binnenkort starten de werken voor de aanleg van een erosiepoel langs de Kwalijkstraat. Ook hier ondersteunt de provinciale erosiecoördinator de stad en financiert de provincie Vlaams-Brabant het grootste deel van de werken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is