Provincie en afvalintercommunales zetten Vlaams-Brabanders aan het kringlooptuinieren

Door Bart Nevens op 29 april 2020, over deze onderwerpen: Afvalbeleid, Leefmilieu, Zaventem

De provincie Vlaams-Brabant en de afvalintercommunales INTERZA, Ecowerf, Intradura, Interrand en Incovo gaan samenwerken om het kringlooptuinieren en het composteren van het tuinafval bij de Vlaams-Brabanders ingang te doen vinden. Ze willen hiermee de afvalberg verkleinen en de natuur ermee vooruit helpen. De provincie maakt 345.000 euro vrij voor het project. 

Grasmaaisel, haagscheersel, blaadjes, twijgjes, snoeihout,… een tuin zonder afval bestaat niet. Kringlooptuinieren biedt daarom de oplossing om op een natuurvriendelijke manier met het afval om te gaan. Zo kan men het tuinafval binnen de perken houden door het te composteren of door een takkenril aan te leggen. Met de compost kan de tuinbodem dan verbeterd worden.

Potentieel

“Als je weet dat 86% van de Vlaams-Brabanders een tuin heeft, dan weet je meteen dat er heel wat potentieel zit om de natuur en de biodiversiteit via onze tuinen te versterken. Zo’n composthoop lijkt op het eerste zicht gewoon een hoop tuinafval, maar het is thuis voor vele dieren zoals wormen, slakken en andere ongewervelden. Op hun beurt profiteren vogels en dieren zoals egels dan weer van hun aanwezigheid”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu. "Bovendien maakt het beperken en hergebruiken van tuinafval de tuinen beter bestand tegen de klimaatsveranderingen".

Tuincoach

Interza coördineert de samenwerking binnen de groep van de afvalintercommunales. Voor de ondersteuning van inwoners, organisaties en besturen wordt door Interza een gespecialiseerde medewerker in dienst genomen. Vlaams-Brabanders zullen in de komende jaren met de “tuincoach” kunnen kennis maken op tuinbeurzen, infomomenten, workshops en via geschreven publicaties en online media.

345.000 euro

"Hiermee slaan we twee vliegen in één slag", gaat Bart Nevens verder, " We versterken de afvalberg en we versterken die biodiversiteit, twee doelstellingen die me nauw aan het hart liggen. De afvalintercommunale INTERZA staat in voor de coördinatie en ontvangt voor de uitvoering van het project 345.000 euro voor de volgende zes jaar."

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is