Provincie helpt 300 kwetsbare Syrische families de winter te overleven

Door Bart Nevens op 14 november 2019, over deze onderwerpen: Noord-Zuid

De provincie Vlaams-Brabant maakt 22.500 euro vrij voor noodhulp aan Tearfund uit Vilvoorde voor winterhulp in Syrië. Hiermee krijgen zo’n 300 families goederen om zich te beschermen tegen de winterkou.

De gruwelijke oorlog in Syrië sleept al meer dan 8 jaar aan. Sinds 2011 zijn honderdduizenden burgers gestorven of gewond geraakt en naar schatting is zowat de helft van de bevolking gedwongen geweest zijn huis te verlaten. Op 9 oktober 2019 lanceerde Turkije een offensief in het noorden van het land. De oorlog die nooit weg was, laait nu weer in alle hevigheid op. Over de politieke drijfveren van Recep Tayyip Ergdogan is al veel inkt gevloeid afgelopen week, ook in onze media. Ook de vraag over de IS-strijders die nu nog in gevangenissen verblijven, bewaakt door de Koerden, wordt weer op scherp gesteld.

Effectieve inzet op het terrein

“We kunnen niet wegkijken van al dit leed”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor Noord-Zuid. “Daarom maken we 22.500 euro over aan Tearfund voor winterhulp aan kwetsbare gezinnen. Deze hulp bestaat hoofdzakelijk uit kledij, dekens en kachels die deze mensen moeten beschermen tegen koude temperaturen en winteromstandigheden. Met onze bijdrage kunnen we zo’n 300 families effectief helpen”.

Tearfund biedt al sinds 2015 winterhulp in Syrië, in samenwerking met de lokale partners MERATH/LSESD en FMEEC. Die partners bieden het hele jaar door humanitaire hulp in Syrië waardoor de faciliteiten, vrijwilligers en relaties reeds aanwezig zijn. Ze kunnen op deze manier efficiënt en effectief werken. Deze winterhulp is dus ook aanvullend op en ter versterking van de bestaande humanitaire hulp.

Asielcrisis in Vlaanderen vermijden

Hulporganisaties, zoals Het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen, waarschuwen voor een nieuwe humanitaire crisis in de grensstreek en het op gang komen van een nieuwe vluchtelingenstroom. “We hechten veel belang aan opvang in de eigen regio. Zo vermijden we dat die mensen een gevaarlijke reis moeten ondernemen in de hoop een veilig onderkomen te vinden”, besluit Bart. “Dat is de beste manier om een nieuwe asielcrisis in Vlaanderen te vermijden”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is