Provincie investeert meer dan 3 miljoen euro in de zorgsector

Door Bart Nevens op 17 december 2019

Vlabinvest ondersteunde het afgelopen jaar 25 Vlaams-Brabantse zorgorganisaties die investeren in infrastructuur met een totalbedrag van 3.148.000 euro in. "Dankzij deze impuls stijgt het zorgaanbod in Vlaams-Brabant met zo'n 250 plaatsen", zegt gedeputeerde voor Vlabinvest Bart Nevens.

Vlabinvest, het provinciaal agentschap voor woon- en zorginfrastructuurbeleid voor Vlaams-Brabant, voorziet een aanbod aan betaalbare woningen en kavels in de Vlaamse rand rond Brussel. Daarnaast ondersteunt ze zorgvoorzieningen die investeren in infrastructuur. Door de hoge grondprijzen in de Vlaamse Rand rond Brussel wordt het als maar moeilijker om een zorgaanbod te creëren. Daarom ondersteunde Vlabinvest in 2019 25 Vlaams-Brabantse zorgorganisaties in Asse, Bertem, Bierbeek, Diest, Dilbeek, Grimbergen, Halle, Herent, Herne, Huldenberg, Landen, Leuven, Machelen, Overijse, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen en Tremelo voor 3.148.000 euro.

Historische achterstand in de zorg wegwerken

"Deze organisaties kunnen de zorgsubsidies gebruiken voor de aankoop van gronden en gebouwen, nieuwbouw of uitbreidingen van gebouwen als ook voor renovaties van voorzieningen voor personen met een handicap, kinderopvang, jongerenwelzijn, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg, wijkgezondheidscentra en algemeen welzijnswerk. Zo werken we  actief aan het wegwerken van de historische achterstand in de zorginfrastructuur in onze provincie", zegt gedeputeerde Nevens.

“Na het afsluiten van het tweede werkingsjaar kunnen we terugkijken op mooie resultaten. Tijdens de eerste 2 werkingsjaren hebben in totaal 66 initiatiefnemers een ondersteuningssubsidie ontvangen. Het gaat over 31 dossiers uit het arrondissement Leuven voor in totaal 2.076.000 euro en 35 dossiers uit de Vlaamse Rand voor in totaal 4.020.000 euro. Ook volgend jaar gaan we de ingeslagen weg verder zetten.”

578 bijkomende zorgplaatsen in twee jaar

Zo verhoogt het Vlaams-Brabantse zorgaanbod sinds 2018 met 187 plaatsen voor personen met een handicap, 288 opvangplaatsen voor baby’s en peuters, 50 plaatsen voor buitenschoolse kinderopvang, 5 plaatsen voor kortverblijf, 48 opvangplaatsen in de bijzondere jeugdzorg en 9 plaatsen in een centrum voor kinderzorg en gezinsondersteuning.
Daarnaast realiseren de zorgpartners bijkomende activiteiten en dienstverlening in een ontmoetingscentrum voor jongeren, een centrum voor geestelijke gezondheidszorg, een wijkgezondheidscentrum en een lokaal dienstencentrum.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is