Provincie kiest voor milieuvriendelijkere bestrijding van eikenprocessierups

Door Bart Nevens op 29 april 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Natuur

De provincie Vlaams-Brabant roept de gemeenten op om het gebruik van het bestrijdingsmiddel Foray 48B bij de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups tot een absoluut minimum te beperken. "Het grootschalige gebruik van deze biocide is niet langer ecologisch verantwoord", zegt gedeputeerde voor leefmilieu Bart Nevens.

In de bestrijding van de eikenprocessierups gebruiken de gemeentelijke diensten preventief vaak het product Bacillus thuringiensis (Foray 48B). "Maar het is niet meer ecologisch verantwoord om op grote schaal biologische bestrijdingsmiddelen preventief in te zetten tegen de processierups. Het middel is immers niet soort-specifiek en het doodt evenzeer alle andere rupsen in de omgeving.
Daarom hebben we, conform de hogere wetegving, een aantal voorwaarden opgelegd die het zeer duidelijk maakt of het product al dan niet gebruikt mag worden. Daarnaast vragen we aan de gemeenten ook om duurzame alternatieven, zoals het plaatsen van nestkasten voor vogels, onder de loep te nemen”, zegt Bart Nevens.

Strikte voorwaarden

De provincie Vlaams-Brabant vraagt dan ook aan de gemeenten om het gebruik van Foray 48B tot een absoluut minimum te beperken en in de toekomst te vermijden.
"Het product mag slechts onder strikte voorwaarden gebruikt mag worden. Zo mag het enkel worden ingezet op publieke plaatsen waar de rups een reële hinder vormt voor de volksgezondheid en niet meer in voor de natuur gevoelige gebieden. Bovendien kan het enkel ingezet worden op plaatsen waar het product de voorbije jaren reeds ingezet werd, nieuwe broeihaarden komen dus niet in aanmerking", besluit Nevens.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is