Schauvliege goochelt met cijfers over groen in de Vlaamse Rand

Door Bart Nevens op 22 februari 2018, over deze onderwerpen: Brussel / Vlaamse Rand, Leefmilieu, Natuur, Vlaamse Rand

Gegoochel met cijfers, zo omschrijft  Bart Nevens de pogingen van minister Schauvliege om deze regeerperiode 1.000 hectare bijkomend toegankelijk groen te creëren in de Vlaamse Rand. “Er komt amper toegankelijke groene ruimte bij”, zegt Bart. Hij pleit voor een andere aanpak.

Het Vlaams Regeerakkoord stelt dat minister Schauvliege deze regeerperiode maar liefst 1.000 hectare bijkomend toegankelijk groen moet creëren in de Vlaamse Rand. Recent kondigde de minister in de media aan dat ze twee bossen had gekocht van het Brusselse OCMW en zo meteen de kaap van 700 hectare haalde. Maar bij dat cijfer stelt Bart zich vragen: “Hoe de minister exact tot die 700 hectare komt, is voor mij een raadsel. De twee genoemde bossen zijn samen goed voor 100 hectare, maar waren reeds toegankelijk. Het verontrust me dat de minister zich rijk rekent om toch maar de doelstelling te kunnen halen.”

De veel te ruime interpretatie van die doelstelling is volgens Bart het grote struikelblok. “De minister rekent gewoon alles mee. Neem nu de herinrichting van Park Mariëndal in hartje Overijse: dat was al een groene zone, die reeds toegankelijk was. Hetzelfde geldt voor het park van Tervuren, waarvoor een beheerplan in opmaak is. Ik ben niet tegen de herinrichting van deze parken, maar dit kan je toch moeilijk onder de noemer ‘bijkomend toegankelijk groen’ plaatsen?”

In haar streven om de doelstelling van 1.000 hectare te halen, ziet de minister volgens Bart ‘door de bomen het bos niet meer’. “Naast reeds bestaande en reeds toegankelijke groenzones interpreteert ze de Vlaamse Rand wel heel ruim: niet enkel de 19 randgemeenten die aan Brussel grenzen, maar alle 35 gemeenten van Halle-Vilvoorde zijn blijkbaar Vlaamse Rand! Zo telt de minister bijvoorbeeld de wandelverbinding Dommelingen in Liedekerke en de Koudenbergbeekvallei in Affligem mee. Waar zijn we mee bezig?”

Meer toegankelijk groen creëren in de Vlaamse Rand is nochtans een absolute noodzaak. Want de regio kampt door de oprukkende verstedelijking met een nijpend tekort aan groen. “Aan het kunstmatig opkloppen van cijfers hebben we niets. Als de minister effectief wil zorgen voor netto meer bijkomend toegankelijk groen, dan heeft ze aan mij sowieso een bondgenoot”, besluit Bart.

Ring TV maakte een korte reportage over de problematiek die je hier kan bekijken.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is