Van grijze speelplaats naar groene schooltuin

Door Bart Nevens op 15 mei 2019, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Natuur

Via de MOS-projecten (Milieuzorg op school) maakt de provincie werk van een vergroening van de speelplaatsen. "Deze maand organiseerden we in 8 scholen de openschooltuinendag, waarop we hun vergroende schooltuin open stellen en onze projecten als inspiratie toelichten", zegt gedeputeerde voor Leefmilieu en Onderwijs Bart Nevens.

Leerkrachten en ouders krijgen tijdens de Openschooltuindagen van Milieuzorg Op School (MOS) Vlaanderen de kans om inspiratie op te doen, voorbeelden te bekijken of ervaringen uit te wisselen voor meer groen en biodiversiteit in hun eigen school en hoe je daar ook educatief mee aan de slag gaat. “Als provinciebestuur ondersteunen we scholen om de natuur een plaats te geven op school. Zo kunnen projecten die bijdragen tot meer en betere natuur aanspraak maken op een subsidie tot 10.000 euro. Hiermee kunnen ze hun speelplaats omtoveren tot een groene oase. Kleuter-, lager-, middelbaar- en hoger onderwijs komen in aanmerking voor deze investering”, zegt Bart.

Versterken van de biodiversiteit

“Kinderen hebben nood aan natuur. Maar dat is niet eenvoudig in het dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Daarom is het zeer zinvol dat kinderen via hun school in contact worden gebracht met natuur. Bovendien is het groen voor de scholen  een middel om te leren samen spelen en samen werken. Het gevolg is een groene speelplaats met speelbosjes met inheemse biodiverse aanplant, voederplaatsen, nestkastjes en insectenhotels.  En op die manier versterken we ook de biodiversiteit!", besluit Bart tevreden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is