Verstandig investeren = Heizel Renoveren

Door Bart Nevens op 21 maart 2016, over deze onderwerpen: Brussel / Vlaamse Rand, Ruimtelijke ordening, Sportinfrastructuur
Bart Nevens Stadion Parking C

Zondag stapten meer dan 500 Vlamingen mee in een betoging tegen de bouw van het Anderlechtstadion op parking C. Niet omdat ze tegen een stadion zijn, maar wel omdat de locatie nefast is. Bart was samen met een grote N-VA delegatie aanwezig om zijn standpunt kracht bij te zetten.

De gekozen locatie, parking C in Grimbergen, is totaal misplaatst: de noorderring is er vandaag reeds volkomen overbelast. De komst van een stadion met een capaciteit van 65.000 zitjes zal dit alleen maar erger maken, zeker nu blijkt dat het Brussels Gewest de metro niet zal doortrekken tot aan het nieuwe stadion, maar dat er hoogstens enkele tramsporen verlengd worden.

Wat met Batibouw of autosalon?

Bovendien wordt de Heizelvlakte reeds duchtig gebruikt: denk maar aan Batibouw of het autosalon in de Heizelpaleizen, steevast goed voor extra fileleed op de ring. Of Paleis 12: net gerenoveerd en goed voor 12.500 zitjes. Het huidige Koning Boudewijnstadion telt 50.000 plaatsen en de bekerfinale van vorig jaar tussen Club Brugge en Anderlecht leidde tot zo’n files dat de match met 1u30 werd uitgesteld. Wat gaat dat zijn als 15.000 fans extra komen en het daarenboven ook nog eens Batibouw of autosalon is? Allemaal niet zo erg, denken ze in Brussel, want ze plannen op de Heizelvlakte ook nog het Neo-shopping project.

Kantoren van stad Brussel in Vlaanderen

De stad Brussel heeft zich met een tussenkomst van 5 miljoen euro per jaar ingekocht in het project met de uitdrukkelijke bedoeling op Parking C een Brusselse werkgelegenheidspolitiek te voeren, met voorrang voor Brusselaars. Er wordt in het stadion meer dan 18.000 m² kantoorruimte voorzien, voor een deel van de Brusselse administratie. Als kers op de taart werd afgedwongen dat het ‘BXL’-logo bij alle wedstrijden centraal zal staan.

Verstandig investeren = Heizel Renoveren

In plaats van het megalomaan project van Vanhengel en Courtois, zou er geöpteerd moeten worden voor een slim alternatief: een doorgedreven renovatie van het Koning Boudewijn Stadion. Het ligt reeds aan de metro en staat andere ontwikkelingen op de Heizel niet in de weg. Bovendien zou het een pak minder geld kosten dan het Eurostadion.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is