Vlaams-Brabant verscherpt label Diervriendelijke Gemeente

Door Bart Nevens op 24 mei 2019
Nieuw label diervriendelijke gemeente

Met een nieuw en sterker label Diervriendelijke Gemeente zet de provincie Vlaams-Brabants de  gemeenten aan tot het voeren van een steviger beleid rond dierenwelzijn. “In het verleden was het label vrijblijvend, nu koppelen we er duidelijke doelstellingen aan, in het belang van onze dieren”, zegt gedeputeerde voor Dierenwelzijn Bart Nevens.

De provincie Vlaams-Brabant kent sinds 2009 een label diervriendelijke gemeente toe aan gemeenten die een diervriendelijk beleid uitwerken. “Dat label was te vrijblijvend”, zegt gedeputeerde voor dierenwelzijn Bart Nevens (N-VA). “Gemeenten die het label verkregen zaten gebeiteld, want er was geen evaluatie. Daar komt nu verandering in. Gemeenten zullen jaarlijks moeten rapporteren over hun inspanningen ten aanzien van dierenwelzijn”.

Het vorige label was volgens Nevens ook inhoudelijk aan vernieuwing toe. “De wetgeving rond dierenwelzijn is dermate geëvolueerd dat een aanpassing zich opdrong. We hebben de keuze gemaakt voor een kwaliteitsvol label: bij een negatieve evaluatie zullen gemeenten het label ook kunnen verliezen, iets wat tot op vandaag nog niet kan.”

Geen kermispony's meer

Daarnaast bracht de provincie uiteraard ook nieuwe elementen aan in het label. “Zo zal een gemeente kermiskramen met pony’s geen vergunningen meer verlenen, komt er een gepast handhavingsbeleid om overtredingen op het onverdoofd slachten tegen te gaan en moet een gemeente huisdierenstickers die de hulpdiensten informeren over het aantal huisdieren in een bepaalde woning ter beschikking stellen”, legt Nevens uit.

GAIA positief over nieuw label

Dierenrechtenorganisatie GAIA, dat door de provincie werd betrokken bij de opmaak van het nieuwe label, vindt dit nieuwe label een stap vooruit.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Dit label is een stap vooruit. Het werkt verder op het vorige label en vormt een meer afgelijnd kader voor de gemeenten. Het feit dat er een aanspreekpunt binnen de gemeentelijke administratie moet komen en een gemeente de nodige budgetten voor een dierenwelzijnsbeleid moet voorzien, onder impuls van een schepen voor Dierenwelzijn,  maakt dat het label een verschil zal maken voor de dieren.”

Gemeenten die het label nu al dragen, krijgen een jaar om de nieuwe doelstellingen te halen. Gemeenten die voor de eerste keer het label aanvragen, zullen uiteraard wel meteen moeten voldoen aan de nieuwe doelstellingen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is