Vlaams Parlement roept belangconflict in tegen fusie waterintercommunales

Door Bart Nevens op 22 december 2016, over deze onderwerpen: Brussel / Vlaamse Rand, Kortenberg, Water

Het Vlaams Parlement heeft gisteren onder impuls van de N-VA een belangenconflict ingeroepen tegen de geplande fusie van drinkwaterintercommunale VIVAQUA en de Brusselse intercommunale Hydrobru. Het belangenconflict schort de bespreking op van het fusievoorstel in het Brussels Parlement, dit met het oog op overleg.

De Brusselse regering broedt op een fusie van de drinkwaterintercommunales VIVAQUA en Hydrobru. Hydrobru is alleen actief in de 19 Brusselse gemeenten, terwijl VIVAQUA actief is in Brussel en delen van Vlaams- en Waals-Brabant. Ze verenigt 38 gemeenten, waarvan 15 Vlaamse.

"Maar Hydrobru zeult een schuldenberg van 600 miljoen euro mee en staat voor zware investeringen. De vennoten van VIVAQUA, onze inwoners dus, zullen hiervoor mee moeten opdraaien. Ons drinkwater zal duurder worden. Als Vlaams Vertegenwoordiger en schepen in Kortenberg nam ik dan ook mijn verantwoordelijkheid", zegt Bart.

Brussel verhindert dat we uit Vivaqua stappen

Daarom hebben elf van de betrokken Vlaamse gemeenten, met name Dilbeek, Grimbergen, Kortenberg, Machelen, Merchtem, Sint-Pieters-Leeuw, Steenokkerzeel, Tervuren, Wemmel, Halle en Zaventem,  tegen de fusie van VIVAQUA en Hydrobru gestemd. Negen van deze gemeenten willen ook zeker uit VIVAQUA stappen. Omdat de Brusselse gemeenten ons verhinderen om uit de intercomunnale te stappen, trokken we eerder al naar de rechtbank.

Het samenwerkingsakkoord van 2014 ‘betreffende de gewestgrensoverschrijdende intercommunales’ biedt die mogelijkheid. “VIVAQUA moest binnen het jaar haar statuten aanpassen om die uittreding mogelijk te maken maar de Raad van bestuur van de intercommunale heeft dit nagelaten. Met de bestaande statuten kan uittreden enkel met een 2/3 meerderheid. Gezien de samenstelling van de raad van bestuur (met 4 “Vlaamse stemmen” op 25) is dat een hopeloze zaak”.

Betalen mag, beslissen niet

Om de fusie mogelijk te maken moet het Brussels Parlement de “kaderordonnantie water” aanpassen. Die aanpassing ligt nu voor in het Brussels Parlement. “De Vlaamse gemeenten voelen dat de strop rond hun nek wordt aangetrokken. Eens de fusie een feit is, wordt hun politiek gewicht binnen de nieuwe entiteit helemaal verwaarloosbaar. Er dreigt een verhoging van de drinkwaterfactuur en een financiële kater voor onze gemeenten. Daarom hebben we beslist om een belangenconflict in te dienen en goed te keuren in het Vlaams Parlement. Met de indienende partijen komen we aan de vereiste 3/4de meerderheid die vereist is om een belangenconflict te kunnen inroepen”, zegt Bart.

“Dat betekent concreet dat de bespreking van de fusie in het Brussels parlement voor 60 dagen wordt opgeschort. Het overlegcomité van alle regeringen in dit land krijgt evenveel dagen om over het dossier te overleggen en - hopelijk - tot een oplossing te komen. We maken ons sterk dat er via overleg een oplossing gevonden kan worden. Het is toch de evidentie zelf dat gemeenten zelf moeten kunnen beslissen om wel of niet tot een intercommunale te behoren?”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is